Ağız içerisinde diş kaynaklı kistler meydana gelebilir Ağrı veya şişlik sorunlarına sebep olarak hasta tarafından fark edilmektedir. Bu sorun fark edilmediği zaman ise büyük boyutlara ulaşabilir.
Çene kistinin yer aldığı alana ve büyüklüğüne göre tedavi yöntemleri farklılıklar göstermektedir. Bu kistlerin mutlaka ağız ve diş cerrahları tarafından alınması gerekir. Çene cerrahisi uzman diş hekimi tarafından yapılmalıdır.
Kistler Hangi Sorunlara Yol Açar?
Odontojenik kistler genel olarak iyi huylu olarak bilinir. Bu oluşumlar yavaş büyümektedir. Fakat zamanında müdahale edilmemesi durumunda büyük boyutlara ulaşarak sinüs, burun boşluğu, sinir gibi normal anatomik bölümlere de zarar verebilmektedir.
Cerrahi Nasıl Yapılır?
Yapılan muayene sırasında kistle ilişkili olduğu belirlenen diş hatlarına ilk olarak kanal tedavisi yapılmaktadır. Kistin yer aldığı alan üzerinde diş eti anestezik jel kullanılarak uyuşturulduktan sonra ağrısız bir şekilde anestezi yapılmaktadır. Kist alanına ulaşımın en kolay olduğu bölüm üzerinden diş eti ve kemik kaldırılarak kiste ulaşılmaktadır. Tüm bölge temizlenerek dikişlerle kapatılmakta ve kalan sağlıklı kemik ise iyileşmeye bırakılmaktadır. Kistin iltihaplanmaması durumunda ise kemik toz konularak hızlı iyileşme elde edilmektedir. Alınan örnek patoloji laboratuvarında incelenmektedir.
İşlem Ağrılımıdır?
Kist operasyonu uygulamasının diş çekimi ya da implant gibi işlemlerden herhangi bir farkı yer almamaktadır. Yeterli bir anesteziyle ağrısız olarak yapılabilmektedir. Daha sonra ise aynı diğer cerrahi işlemlerde yer aldığı gibi doktorunuz tarafından verilen antibiyotik ve ağrı kesici kullanabilir. Çene kisti probleminiz varsa destek için www.pourdent.com adresini kullanabilirsiniz.